Mester és tanítványa

 

Sillye Jenő és Hönsch Irén 

 

Édesapám 1915. december 6-án született Budapesten. Édesanyja, Legény Erzsébet, édesapja Sillye Jenő, zálogházi igazgató. Édesanyám 1932. május 24-én született Kassán. Édesapja Hönsch János, édesanyja, Hönsch Irén. Édesanyámnak egy bátyja, Viktor, egy húga, Ibolya és egy öccse, Pál volt. A családban hagyomány volt a sakk szeretete, nagymama és nagypapa is szívesen sakkozott. Ezt a szeretetet örökölte édesanyám is, aki háromszoros magyar sakkbajnok lett, 1957-ben, 1959-ben és 1960-ban. Az érdekesség, hogy édesanyám 1957-ben ment férjhez, 1959-ben én születtem, 1960-ban pedig Kálmán öcsém. Szerencsés dátumok voltak ezek. A korabeli sajtó is érdekes cikkeket közölt ezekről a bajnokságokról. A magyar női sakkbajnokokról itt találsz egy könyvet, melyben az 1947 és 1987 közötti magyar női sakkbajnokságokról ír a szerző. Eredményeire büszkék vagyunk. Édesanyám 70. születésnapjára a következő cikk jelent meg a sakkéletben. A Magyar Sakkszövetség vezetői levélben köszöntötték őt e nevezetes dátum alkalmából. 2007-ben 75. születésnapjára pályafutásáról és az emmeni, I. női sakkolimpián nyújtott kiváló teljesítményéről  "50 Jahre Emmen, 75 Jahre Irene Hönsch" címmel jelent meg cikk az interneten. Édesanyám ott van a legjobb magyar női válogatottak között. Édesapám - aki szintén sakkmester volt - sakkszeretetét talán a Csodák birodalmáról írt elbeszélése jellemzi legjobban. Emlékére a következő cikk jelent meg róla.

 

 

 

 

 

Legény Erzsébet

 

Nagypapám halála (1928) után egyedül nevelte apámat. Sajnos csak homályosan emlékszem rá, mivel 6 éves koromban meghalt, de emléke örökre megmaradt bennem, gyönyörű asszony volt.

Hönsch Irén és Hönsch János

Négy gyermeket neveltek nehéz körülmények között. Nagyapám állomásfőnök volt Dobsinán, ahol 1944-es kitelepítésükig laktak. A kitelepítés után Budapesten, nagymamám szüleinek a házában laktak, a XV. kerület Tompa M. u. 3-ban.

 

Öcsém 2 évesen

Én 4 évesen

és 5 évesen

Képek azokból az időkből, amikor a Szepességben laktak:

 

Nagymama és Viki bácsi

A szolgálólány, Anyu és Nagymama